Fler hästkrafter i din gamla bil

Har din gamla bil blivit lite tröttare med åren?

Motorprogrammet 5th gear har testat olika enkla sätt att få fler hästkrafter i motorn, när den blivit sliten och tröttare. Vissa åtgärder gav relativt mycket för pengarna, medan andra gav mindre. För att säkerställa resultaten mätte man motorstyrkan efter varje åtgärd 8 gånger i en dynamometer. Testobjektet var en VW Corrado -95 med 190 deklarerade hästkrafter som ny. Dessa var åtgärderna och effekthöjningen:

  • rengörande bränsletillsats (Redex)       6 hk
  • nytt luftfilter, oljefilter och olja             2 hk
  • nya tändstift och tändkablar                3 hk

Flest hästkrafter för pengarna gav Redexbränsletillsatsen, som rengjorde insprutningsmunstyckena och därmed förbättrade insprutningen. Den totala kostnaden var ca. 3000:-, varav bränsletillsatsen kostade ca. 50:-. Det verkar alltså som om åtminstone den bränsletillsats som användes i programmet fungerar.

För att inte lämna dig helt klar i tanken i detta så hänvisar jag också till detta test, där samma program testade fyra bränsletillsatser, bl.a. STP och Wynn´s (men inte Redex), vilka alla sänkte motorprestandan med 2%, och i STP:s fall 6% på fullvarv! Hur man förklarar skillnaderna mellan ovanstående tester vet jag inte. Men nu har du lite att fundera på…

Lämna en kommentar