Batteritest, AAA

Förbrukar du många batterier? Eller spelar barnen batteridrivna spel i bilen på resorna? Då kanske du vill veta vilka batterier som är bäst. Jag har granskat tre aktuella tester av AAA-batterier på nätet, samt gjort ett eget optiskt test.

Resultatet är tydligt: Billigt är bäst. De dyra märkesbatterierna som Duracell och Varta är sämre än de billigaste och bästa batterierna, men kostar ca. 7 gånger mer. Testade litiumbatterier höll upp till 1,6 gånger längre än IKEA:s billiga och bra batteri – men kostade 15 gånger mer!

Mitt eget, okulära test av fyra batterier gav resultatet i diagrammet nedan.

Batteritestsdiagram

Batteritestsförklaring

Sägas bör, att i ett test av uppladdningsbara batterier så var GP ReCyko+, som jag använde i mitt test, det bästa uppladdningsbara batteriet.

När jag jämförde testresultaten av de tre mättesten jag hittade på nätet, kom jag till slutsatsen att de bästa engångsbatterierna, sett till pris och prestanda, i ordningsföljd är:

 1. IKEA Alkaline, 1,70:-/st.
 2. ICA Basic Alkaline, 2,48:-/st.
 3. Kjell & Company Alkaline, 2,45:-/st.

Om man också räknar med det uppladdningsbara GP ReCyko+ från mitt test och även inkluderar miljöaspekten, så blir toppresultatet så här:

 1. GP ReCyko+, 69:-/st., upp till 1000 laddningar = 0,07:-/battericykel
 2. IKEA Alkaline, 1,70:-/st.
 3. ICA Basic Alkaline, 2,48:-/st.

Om du vill se alla testerna och läsa mina analyser, test för test, så hittar du dem här: Batteritester.

 

Annons

2 Responses to Batteritest, AAA

 1. Leif Eriksson skriver:

  Jag hade dock problem att få min fjärrkontroll till TVn att fungera med ”no name” batterier. Köpte istället Varta billigt på Clas Ohlsson och då var det inga problem. Så man ska nog inte avfärda märkesbatterier helt.

  • Erik skriver:

   Ja, märkesbatterier är absolut helt ok generellt sett, och många billiga batterier är dåliga. Men i dessa tester så var det ett antal billiga batterier som var bäst, och definitivt de mest prisvärda. Så om man vill ha billiga och bra batterier så gäller det att veta vilka man skall välja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: