Volkswagen, DSG och lackproblem

Passattaxi

DSG-problem

DSG-sjukan börjar sprida sig. Nu säljs inga fler gasdrivnaPassater (EcoFuel) till taxiföretagen i Sverige. Anledning: DSG-lådorna håller inte för körningen. Taxibilar får byta växellådor både två och tre gånger, vilket gör att lönsamheten försvinner för VW. DSG är en låda som växlar skönt och bra – så länge den fungerar. VW:s informationschef säger att detta bara gäller taxibilar p.g.a. deras körsätt, med många start och stopp, enligt Teknikens Värld. I mina ögon pajar DSG-lådorna först i taxibilar, eftersom de i de bilarna snabbast kommer upp i det antal växlingar som lådan håller för. Min gissning är att många privatägda Passater också kommer att behöva byta lådor, när de kommit upp i samma antal växlingar som taxipassaterna.

En vän som tills nyligen hade två Ecofuel-Passater i sitt företag, vilka mest kördes längre sträckor, hade problem med båda lådorna, om jag minns rätt. I vännens bil small det ibland i lådan när man startade. Detta började när bilen var ca 2 år gammal! Dessutom har bilarna haft problem med blinkande motorvarningslampor (motorstyrningen), och andra saker, som att behöva byta vattenpump efter 1500 mil! Det är inte så en kvalitetsbil uppför sig. Passat är en modell som är mycket omtyckt, men som också har haft kvalitetsproblem under generationer, vad jag läst.

Lackproblem

VW och Audi har dessutom stora problem med lacken. På bilar som bara är några år gamla, så även min väns Passater, uppstår galvsläpp. Galvsläpp är när lacken släpper från den underliggande galvaniseringen, och då kommer det in fukt varpå rost uppstår = dyr omlackering eller rostangrepp. Min vän fick lacka om i stort sett båda bilarna helt inför försäljning! Vansinne. Från mekanikerhåll hör jag liknande saker. Detta är alltså ett koncernproblem. Audi har tydligen än värre problem med lacken. ”Vorsprung durch technik”…

VAG-verkstäder har fått tydliga order om att lackskadade bilar inte får synas utanför återförsäljarna, utan skall köras in på bakgården och helst stå i tält! Allt för att upprätthålla bilden av den tyska kvaliteten.

Dessutom har jag vid inspektion av ena Passaten hittat ett mycket intelligent konstruerat och placerat ljuddämpningsmaterial: När man öppnar framdörrarna så ser man bakkanten på framskärmarna. I nederkanten på dessa sitter det ljuddämpningsmaterial. Svart mjukt skumgummiliknande material! Det är fritt blås in till det från springan mellan skärm och framdörr. Skumgummit var fuktigt av väta och salt som det sugit åt sig (tror att detta var i somras). Nya Golf 7 har tydligen en liknande konstruktion. Här finns det inte viss risk för rost framöver. Nej – detta är en garanterad rostfälla, som kommer att visa sig när bilarna är kanske 5-10 år gamla. Och då lär inte rostskyddsgarantier eller goodwill gälla. Hur kan man komma på en sådan konstruktion? Om man inte hittar bättre sätt att dämpa vägbuller på så kunde man väl titta på hur fransmännen eller vi svenskar gjort?

Volkswagen – Underkänt på ovanstående punkter! Gör om, gör rätt.

Annons

3 Responses to Volkswagen, DSG och lackproblem

  1. […] är det jag tidigare skrev bekräftat: VAG- koncernen har STORA problem med sina DSG-lådor, och det gäller både de 6- och […]

  2. […] inte bara att drabbas av bensinmotorer som skär lite då och då, havererade DSG-växellådor och galv- och lacksläpp på nyare bilar, utan alltså även av undermåliga kamkedjor, som kan skada motorn allvarligt och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: